Wat is magnetisme nu eigenlijk

Magnetisme

Magnetisme is een natuurkundig verschijnsel. Het uit zich in krachtwerking tussen magneten en andere gemagnetiseerde voorwerpen.

Al rond 2500 voor Christus zou een Chinese keizer gebruik hebben gemaakt van de werking van magnetisme. Hij wist dat een (vrije) magneet automatisch naar het Noorden wijst. Op deze manier kon de keizer zijn troepen door de mist toch juist leiden. 


Een magneet
Een magneet is een voorwerp van magnetisch of gemagnetiseerd materiaal. Het is een mengsel dat bestaat uit nikkel, ijzer en staal. Voorbeelden van voorwerpen die magnetisch kunnen worden zijn ijzerbaren, een pincet, sleutels, een vork, ...

De gewone bordmagneten zoals we ze kennen hebben altijd twee polen. Een noordpool en een zuidpool. De magnetische stoom loopt altijd van Noord naar Zuid. (Zie foto hieronder). Het "stroomgebied" dat hier ontstaat noemen we het magnetisch veld.


Magnetisch veld
Rond elke magneet zit een bepaald gebied waarbinnen de onzichtbare magnetische kracht werkt. Dit noem je het magnetisch veld. naarmate je verder van de magneet vandaan weg gaat, wordt het veld zwakker. Dichtbij de polen is het magnetisch veld het sterktst. Het magnetisch veld kun je goed zichtbaar maken met een staafmagneet en ijzervijlsel dat je uitspreidt over een blad papier. (Zie afbeelding).


Magnetische influentie 
Als een (permanente) magneet in de buurt van een oorspronkelijk niet magnetisch voorwerp van ijzer, nikkel of kobalt gehouden wordt, dan zal dit voorwerp tijdelijk zelf ook een magneet worden. Het voorwerp verliest zijn magnetisme meestal weer op het moment dat de magneet wordt weggehaald. Dit verschijnsel heet magnetische influentie. Zie de figuur hieronder.


Het is deze magnetische influentie die ervoor zorgt dat magneten voorwerpen van ijzer, nikkel en kobalt aantrekken. Aan de kant van de noordpool (zuidpool) van de permanente magneet ontstaat er namelijk een zuidpool (noordpool) in het voorwerp. Merk op dat er bij magnetische influentie dus nooit sprake is van afstoting. Weekijzer is ijzer met een heel laag koolstofgehalte (minder dan 0,2%). Weekijzer heeft de eigenschap dat het makkelijk te magnetiseren is, maar zijn magnetisme weer snel na het weghalen van de magneet verliest. Weekijzer is dus het tegenovergestelde van een permanente magneet. Weekijzer wordt toegepast in onder andere elektromagneten  


Filmpje + vragen

Bekijk aandachtig het onderstaande filmpje en los de vragen in je bundel op.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin